3 Kasım 2010 Çarşamba

açık kalp ameliyatı sonrası nelere dikkat etmeliyiz

Kalp ameliyatından sonra yapılması ve yapılmaması gerekenler

Eve dönüş yolculuğu:

Açık kalp ameliyatınızdan sonra genellikle 5-7 gün içinde tekrar evinize dönecek kadar iyileşmiş olursunuz. Doktorunuz sizin durumunuzu değerlendirerek çıkış için uygun zamanı size bildirir. Eve dönüşte genellikle her ulaşım aracı ile seyahat edebilecek durumda olursunuz, farklı bir gereksinim varsa doktorunuz bunu size iletecektir.
Yolculuk öncesinde ağrı kesici almanız uygun olur. Araç kullanmanız 6 hafta süreyle sakıncalı olduğu için yolcu olarak seyahat edeceksiniz. Yolculuk sırasında rahat pozisyon alın ve rahat giysiler giyin. Şehirler arası yolculuk söz konusu ise molalarda inip hareket edin veya özel araçla seyahat ediyorsanız her iki saatte bir mola verin. Uçakla yolculuk yapacaksanız, uçuşunuza izin veren bir raporu doktorunuzdan talep edin.
Yolculuk sonrası bir süre dinlenmeniz uygun olacaktır.








İyileşme dönemi hakkında genel bilgiler:
Ameliyat sonrsası dönemde ortalama 6 hafta süren bir iyileşme döneminiz vardır. Bu süre hastanın genel sağlık durumuna, hastalığın ve ameliyatın cinsine, yaşa v.b. göre değişim gösterebilir. İyileşme döneminiz içinde bazen kendinizi kötü, yorgun, iyileşmenizde gerileme varmış gibi hissedebilirsiniz. Bu normal iyileşme sürecinde olabilen geçici bir durumdur. Eğer uzun sürerse doktorunuzla konuşmanız gerekebilir.
İyileşme döneminiz içinde unutkanlık, uykusuzluk, iştahsızlık, duygularınızı ifade etmede değişimler olabilir. Bu tür değişimler özellikler yaşlı hastalarımızda daha sıktır. İyileşme dönemi sonunda bu yakınmalar düzelir.
Eve çıktığınızda günlük normal kişisel ihtiyaçlarınızı kendiniz karşılayabilirsiniz. Evde gün içinde yatakta kalmayın. Gerektiğinde bir süre yatıp dinlenebilirsiniz. En az üç hafta süreyle yatarken sırt üstü yatmanız gerekir. Aynı süre içinde ağırlık kaldırmanız, tek kolunuza vucut ağırlığınızı vermeniz doğru değildir.
Günlük aktiviteleriniz ve yürüyüşleriniz sırasında kendinizi zorlamayınız. Efor kapasiteniz yavaş yavaş artacaktır. Yaptığınız işlerde ne kendinize, ne de bir başkasına bir şeyler ispatlamak gibi bir davranışa girmeyin.
Ameliyat sonrası erken dönemde kan değerleriniz bir miktar düşüktür. Bizler bu dönemde böyle olmasını tercih ederiz. Böylece ameliyatla ilgili bölgelerde pıhtı oluşması ve buna bağlı karışımlar olma olasılığı en aza iner. İyileşme dönemi ilerledikçe kan değerleriniz normale döner sizde eski gücünüze kavuşursunuz.
İyileşme döneminde dikkat gerektiren bir diğer konu, hasta ziyareti alışkanlıklarımızdır. Açık kalp ameliyatı sonrasında vucudun savunma mekanizmaları bir miktar baskılanır. Siz bu dönemde kendinizi enfeksiyon kaynaklarına karşı korumalısınız. Yoğun bakımdan çıktığınız ilk iki gün birinci dereceden akrabalarınız dışında ziyaretçi kabul etmeyiniz. İlerleyen günlerde ziyaretleri mümkün olduğunca az ve kısa süreli kabul ediniz. Kalabalıktan kaçınınız. Nezle & grip gibi hastalığı olanların ziyaretine izin vermeyiniz. Ziyaretlerde yakın temastan kaçınınız.

Ameliyat yaralarınız:
Açık kalp ameliyatınız sonrasında ameliyatınızın cinsine göre göğüs bölgenizde ve bazen ek olarak bacağınızda kesiler bulunur. Bu kesiler ve çevresinde ağrı ve his kusuru olabilir. Hafif şişlik ve morarmalar görebilirsiniz. Ameliyata bağlı ağrılar ilk 2-2,5 aylık dönemde devam edebilir. Ancak giderek daha hafif ve daha seyrek hal alırlar. Kesilerin çevresinde olan uyuşma, karıncalanma, batma veya hissizlik tarzı yakınmalar kesiye ve damarların çıkarılmasına bağlı olarak gellişir. Bu yakınmaların sağlığınıza bir zararı yoktur, ancak 6-8 ay gibi uzun bir sürede azalıp kaybolurlar.
Kesilerinizin vucudun hareketli bölgelerine gelen kısımlarında (göğüs kesisinin alt 1/3'ü, bacak kesisinin diz bölgesi) iyileşme biraz daha geç olur ve bu bölgelerde iyileşme sonrasında kabarık iz kalabilir.

Ameliyat yaranız cilt ve cilt altı dokusu dışında göğüs kemiğini de kapsar. Standart açık kalp ameliyatında göğüs kemiği boyuna, ortadan ikiye kesilir. Ameliyat bitiminde tel dikişlerle kapatılır. Kemikteki yara normal bir kemik kırığı gibi iyileşir. 4-6 hafta sürecek olan bu iyileşme döneminde yan yatmamalı, ağırlık kaldırmamalı, vucut ağırlığınızı tek kolunuz üzerine vermemeli ve araç kullanmamalısınız.
Hareketle, derin nefes alma ve öksürükle göğüs kemiğinde oynama yada ses gelme gibi bir sorununuz olursa, kesilerinizde şişlik ve kızarıklık, akıntı gibi bulgular olursa doktorunuzla görüşünüz.


Ne zaman banyo yapabilirsiniz ?
Kesileriniz iyileşince banyo yapmanızda bir sakınca yoktur. Ameliyat tarihinizden itibaren 10-14 gün sonra genellikle banyo yapabilir duruma gelirsiniz. Oturarak, duş tarzında, vucut ısındaki su ile ve birinin refakatinde ilk banyonuzu yapınız.

Dikişleriniz:
Ameliyat yerine ait dikişleriniz genellikle cilt altı tipi olup vucut tarafından emilebilen yapıdadır. Göğüs tüpü yerlerine ait olanlar ise size önerilen süre (genellikle çıkıştan itibaren 7-10 sonra) sonunda alınması gereken dikişlerdir. Dikişlerinizi ya ameliyatınızın yapıldığı yerde ya da bulunduğunuz yerde size yakın herhangi bir sağlık kurumunda aldırabilirsiniz.

Fiziksel aktiviteleriniz:
İyileşme döneminizde yapacağınız fiziksel aktiviteler bu dönemi daha kısa ve sorunsuz geçirmenizde yardımcı olacaktır.İyileşma dönemi hakkında genel bilgiler başlığında önerilenler çerçevesinde davranın. Nefes darlığı, göğüs ağrısı veya bitkinlik hissederseniz egzersizi sonlandırın. Tam dinlenmeden tekrar egzersiz yapmayın.

Yürüyüş

İlk yürüyüşlerinizi ev içinde ve düz zeminde yapmaya başlayın. Rahat giysiler giyin. Havanın uygun olduğu durumlarda dışarıda yürüyüş yapın. Çok sıcak ve çok soğuk havalarda, yüksek nem oranı olduğunda, rüzgar ve hava kirliliği varlığında dışarı çıkmayın.
Yürüme mesafeniz ve hızınız yavaş yavaş artacaktır, kendinizi zorlamayınız. Bir başkasına ya da kendi kendinize fizik gücünüzü ispatlamaya çalışmayın, yarışma ve iddaya girmeyin.
Sonuçta ulaşmanız gereken en az fiziksel aktivite haftada üçgün ve her seferde 45 dakika yürüyüş olmalıdır.
Egzersiz bisikleti veya yürüyüş bandı gibi yardımcı cihazları kullanabilirsiniz.


Ağırlık kaldırma

Ameliyattan sonra 6 hafta süreyle 5 kg üzerindeki ağırlıkları kaldırmayın. Kaldıracağınız ağırlığı iki elinizle tutun ve vucudunuz dik durumda olsun. Göğüs kemiğinizi zorlayacak diğer aktivasyonlardan (sıkışmış kapı, pencere, kavonoz kapağı v.b. şeyleri açmak, kalçanız sabitken sağa-sola dönmek) kaçının.

Merdiven çıkma

Merdiven veya yokuş çıkmak daha fazla efor gerektiren aktivasyonlardır. Bu sırada daha çabuk yorulursunuz. Yorgunluk, çarpıntı hissederseniz durup dinlenin.

Sigara:
Umarız sigarayı hiç kullanmıyorsunuzdur. Hastalığınız veya ameliyatınız nedeniyle eğer sigarayı bırakmış iseniz, ilk adımı atmışsınız demektir. Ancak tekrar sigaraya başlamamanız önemlidir. Sigara kullanmayınız. Sigara içmemek yanısıra pasif içici konumuna geleceğiniz, yoğun sigara içilen ortamlara da girmemelisiniz.
Alkol:
Alkolü eğer kullanmıyorsanız hiç sorun yok. Kullanıyorsanız size önereceğimiz sıklık, miktar ve türlerin dışına çıkmamalısınız. Ençok haftada iki kez alkol alabilirsiniz. Yoğun alkol içeren içkileri (rakı, viski, cin, votka, konyak..) bir kerede ençok bir duble alabilirsiniz. Düşük alkol içeren içkileri (şarap, likör..) bir kerede ençok iki bardak alabilirsiniz. Bira uzun süreli kullanımda kalp kası bozukluklarına neden olduğu için önermiyoruz. Şarap (özellikle kırmızı) içkiler arasında tercih edebileceğiniz bir türdür.
Bu dozun üzerinde alacağınız alkol yağ ****bolizmanızı, karaciğer fonksiyonlarınızı, ilaç düzey ve etkilerini bozabilir.
Alkol ilaç niyetine kullanılacak bir madde değildir. Bu amaçla başlamayınız veya kullanmaya devam etmeyiniz.


Cinsel yaşam:
Ameliyat sonrası ne zaman cinsel ilişkide bulunabileceğini hastalar genelde merak eder ancak çoğu bu konuyu sormaya çekinir. Eğer 2 kat merdiveni sorunsuz çıkabiliyorsanız fizik güç olarak cinsel ilişkide bulunmanızda sakınca yoktur. Ayrıca ruhsal olarak ilişkiye hazır olmanızı ve göğüs kemiğinizi zorlamayacak şekilde davranmanızı da öneririz.
Doğurganlık çağındaki kadın hastaların gebelik konusunda doktorları ile görüşmesi gereken konular;
  • Gebeliğe izin verilip verilmeyeceği,
  • Veriliyor ise zamanlaması ve dikkat edilecek konular,
  • Gebelikten korunma yöntemlerinden hangilerinin uygun olduğu.

Varis çorabı:
Bacaktan toplar damar alınan koroner bypass hastalarının iyileşme döneminde varis çorabı kullanması önerilir. Çorap ayaklarınızda şişlik olmasını engellemek, azaltmak için kullanılır. Ayrıca şişliği önlemek için bacaklarınızı bükmemeniz, bacak bacak üstüne atmamanız ve hareketsiz ayakta kalmamanız önerilir.
Dikkat etmeniz gereken noktalar;
  • Çorabınızı sabah yataktan kalkmadan giyiniz,
  • Önerilen süre kullanıma devam ediniz,
  • Çorapta kırışıklık, katlanma olmamasına dikkat ediniz,
  • Gece yatarken çorabınızı çıkarınız,
  • Uygun boyutta varis çorabı kullanınız,
  • Çorabı giyip çıkarmak için gerekirse yardım alınız.

2 yorum:

  1. slm kim bilir nezaman görüp cevap vereceksiniz ama yinede yazacam sorunlarımı ben baypas oldum 20 gün oldu evdeyim ama gögüs bölgemde sanki bir yük baskı varmış bir ağırlık takılıymış gibi hissediyorum ama nefes alış verişimde
    proplem yok birde
    kalp ritimlerimde
    yol yürüyüp geldiğimdeyatınca beni beşik gibi sallıyor bunlar normalmi nedenleri nedir ilginize şimdiden tşk ederim

    YanıtlaSil
  2. Bilgilendirdiğiniz için teşekkúr ederim.

    YanıtlaSil